Seks prosent av oss har delt sin BankID minst én gang, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Vipps. I tillegg opplyser hele 20 prosent at de har brukt andres BankID minst én gang.

Nesten alle vet at BankID er privat, men vi ser at flere likevel deler og bruker andres BankID – og fire prosent mener at det er i orden å dele passord og kodebrikke med andre, sier Hege Steinsland, kommunikasjonssjef i BankID.

Hun forklarer at det er svært få av deres brukere som opplever ID-tyveri eller svindel, men understreker at en likevel bør ta forholdsregler og aldri la noen få tilgang til din BankID.

Det viktigste du kan gjøre er å aldri dele passordet ditt med andre – selv ikke familiemedlemmer eller andre du stoler på. Du ville aldri lånt bort passet ditt til noen andre, og det samme gjelder for din digitale ID, sier Steinsland.

Portrett av Hege Steinsland
 
Hege Steinsland, kommunikasjonssjef i BankID. Foto: Vipps

Kan i verste fall bli frastjålet identiteten

– Flere mener det er OK å dele passord og kodebrikke med andre, men det bør man aldri gjøre, råder Hege Steinsland.

Ifølge Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID, er det oftest i familierelasjoner at BankID-passord deles. Ett familiemedlem har kanskje ansvar for økonomien hjemme, og har tilgang til alles BankID. Eller så kan et eldre familiemedlem ha behov for hjelp med regningsbetaling.

Det går stort sett alltid fint. Problemet er at det kan gå fryktelig galt, sier Aasen.

– Med BankID kan du i praksis ta over personens identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester, utdyper han.

En familiekonflikt eller en tidligere partner som ønsker å gjøre skade, kan i verste fall gi deg store økonomiske følger. I tillegg finnes det flere eksempler på svindelforsøk, der man blir oppringt eller lurt til å logge inn i med BankID via en nettside.

Du skal aldri logge inn med BankID hvis noen ber deg om å gjøre det. Selv ikke banken din vil ringe og spørre om dette – så hvis dette skjer, bør varsellampene umiddelbart blinke, sier Aasen.

Portrett av Ole Petter Aasen
 
Ole Petter Aasen, produktsjef i BankID. Foto: Vipps

Slik sikrer du BankID-en din

Du behøver ikke et milelangt passord, eller å stadig skifte det ut. Så lenge du følger disse enkle stegene, skal BankID-en din være trygg:

  1. Ikke del BankID-passordet ditt med andre, selv ikke familiemedlemmer eller andre du stoler på. Det er ditt helt personlige passord.
  2. Bruk et unikt passord, som du ikke bruker andre steder.
  3. Bytt passord om du tror at noen har tilgang til passordet ditt.
  4. Si ifra til banken din om du mistenker ID-tyveri.

Så enkelt bytter du BankID-passord

Hvis du mistenker at noen har fått tilgang til passordet ditt, bør du endre det så raskt som mulig. Du kan bytte passord når du logger inn på et nettsted med BankID-en din. Trykk på menyen i BankID-ruta og velg «Endre passord».
Om du har glemt passordet ditt, må du kontakte banken din for å få hjelp til å lage et nytt.

Om BankID

BankID har det høyeste sikkerhetsnivået for innlogging i Norge. For å få BankID må man identifisere seg med pass i banken. Det gjør at de ulike tjenestene som bruker BankID kan være sikre på at du er den du utgir deg for å være – samtidig som du kan stole på at dine private data ikke kommer på avveie.

Les mer om BankID og flere nyttige tips her.